"30 anys de llegendes"

Aquest 2018 és un any de nombroses celebracions per l'Esbart Laurèdia de Sant Julià de Lòria.  

No tan sols fa 55 anys del naixement de l’entitat, 10 anys que en Jaume Torra està al capdavant com a director i 20 anys de la creació del “Ball de la Mare de Déu de Canòlich”, sinó que també celebrem els 30 anys de l'estrena de l'espectacle "Història i llegendes d'Andorra".

Cal remontar-nos a l'any 1988, quan en motiu del 25è aniversari de l'Esbart Laurèdia, es va representar per primera vegada aquest espectacle que unia en escena la dansa amb el teatre per il.lustrar tant contes i rondalles com moments històrics del nostre petit país. 

Vist l'acceptació de l'obra, on hi van participar centenars de lauredians tant davant com darrera de l’escenari, es va reprendre novament l'any 1989. D'aquesta manera l'espectacle es va anar representatnt en diferents moments de l'anys, com per exemple l'any 1995 en motiu de les festes de Canòlich. Des de aleshores, l’Esbart Laurèdia ha continuat difonent aquest llegat adaptant-lo i reinventant-lo als nous temps, però sempre fent servir la dansa com a fil conductor. 

Amb l’arribada de la Vila Medieval de Sant Julià de Lòria, aquesta representació va sortir al carrer per apropar-se d’una manera més participativa al públic i esdevenir una tradició dins el programa.

 

Enguany, emmarcat en la XVI Vila Medieval, volem commemorar aquestes tres dècades de llegendes presentant un format diferent, adaptant-nos escènicament als canvis que la societat marca i buscant nous reptes. 

La façana del Centre cultural i de congressos lauredià (que també està de celebració dels seus 25 anys) hi tindrà gran protagonisme. Sobre aquesta base s’hi projectaran imatges i objectes virtuals en tres dimensions que ens faran viatjar pel temps. El propòsit és interactuar amb l’espai i encaixar il·lusions òptiques amb els dansaires i personatges, donant una sensació de moviment sobre els objectes estàtics, a més de la sincronització àudio que afavorirà la narrativa audiovisual.

En resum, es tracta d’una proposta més conceptual que combinarà  la técnica del videomapatge (o mapping) amb la música, la dansa i també el foc.

 

Les representacions tindran lloc el 28 i 29 de setembre, a la plaça de la Germandat a les 21.30 h. 

Hi participaran les seccions de Cos de Dansa, Cos de dansa Jove, Veterans i Bastoners.

 

Esbart Laurèdia

Centre cultural i de congressos lauredià
Plaça Germandat 4-5-6
Sant Julià de Lòria
AD600
Principat d'Andorra
esbart.lauredia@gmail.com