L'Esbart Laurèdia

 

L’Esbart Laurèdia fou el continuador de l’Esbart Andorrà, el primer grup folklòric de Sant Julià de Lòria  fundat l’any 1951 per tres dansaires de l’Esbart Verdaguer de Barcelona que ens van portar la passió per la dansa i la cultura catalana. Quan l’Esbart Andorrà es va dissoldre, un grup de dansaires lauredians no van voler que es perdés aquesta activitat. El músic que acompanyava les actuacions, Daniel Areny, va buscar una persona que dirigís el nou esbart. Així doncs, sota la direcció de Mª Esperança Ivern, l’Esbart Laurèdia va fer la seva primera aparició en públic a la Festa Major de l’any 1963.
Del 1980 al 1986 la direcció artística és compartida amb Joan Vergés. D’aquesta època en destaquem l’organització dels Aplecs de Canòlich, motiu pel qual ens van visitar esbarts d’arreu de Catalunya, Espanya i Europa.
Però sens dubte, un dels grans esdeveniments va ser l’estrena al 1988 d’ “Història i Llegenda d’Andorra” en motiu de la celebració del 25è aniversari, on s’escenifiquen llegendes i fragments de la història del nostre país. Per la direcció, coreografia i muntatge de l’espectacle, conjuntament amb l’equip directiu de l’Esbart Laurèdia, es va comptar amb Jordi Torres (1936-2007), director del Ballet Folklòric de Sarrià (Barcelona). Després d’aquesta col·laboració Jordi Torres també passa a encarregar-se de la direcció artística de l’Esbart Laurèdia des del 1989 fins el 2007.
L’any 2008 pren la direcció artística en Jaume Torra. En destaquem la tasca d’investigació i recuperació de danses i músiques d’Andorra, i concretament de Sant Julià de Lòria, aixi com la creacio de l'espectacle "Terra" estrenat en commemoracio del 600 aniversari del Consell General.

L'Esbart Laurèdia es l’encarregat de mantenir viu el ball de “La Marratxa de Sant Julià de Lòria” i des de la seva creació al 1998 del “Ball de la Mare de Déu de Canòlich”. Aquestes danses s’han convertit en una expressió viva i pròpia, festiva i identitària dels lauredians.

L'entitat es dedica a la difusió, recerca i conservació de la nostra identitat a través del folklore i de promoure la creació de noves danses basades en les formes tradicionals. Participa activament en tots els actes festius de la parròquia laurediana com la Festa Major, el Carnaval o la Vila Medieval on es representa des del 1988 l’espectacle “Història i Llegenda d’Andorra”.

Cal destacar les actuacions amb música en viu al Jambo Street Music i amb grups referents com El Pont d'Arcalís, La Cobla Catalana dels Sons Essencials, i els dels Bastoners Lauredians amb Els Catarres, Roba Estesa, Arc de Triomf i Oques Grasses.
En aquest sentit, també cal esmentar la col·laboració i el treball conjunt amb una desena de muntatges operístics de l'Associació Andorra Lírica Òpera d'Andorra des del 2016, destacant "Cançó d'Amor i de Guerra" estrenada a la Fira Mediterrània 2020. H

Ha estat el precursor del primer FolkAND (Andorra Folk Festival) i ha participat al Internacional Sanremo Folk Dance (Itàlia), al Dansàneu (Festival de Cultures del Pirineu), Fira de la  i a la 44ena i 46ena Trobada de Ball de Bastons de Catalunya.
Ha estat el precursor del primer FolkAND (Andorra Folk Festival) i ha participat a l’Internacional Sanremo Folk Dance (Itàlia), al Dansàneu (Festival de Cultures del Pirineu) i a la 44a i 46a Trobada de Ball de Bastons de Catalunya. Ha rebut el primer premi al II Concurs de Dansa Catalana de Prada de Conflent (França) amb "El Porrer de Sant Julià de Lòria" i "Cigarreres".

Actualment compta amb més de 100 dansaires distribuïts en diferents seccions: iniciació, infantils 1, infantils 2, juvenils, cos de dansa, veterans i bastoners. 

 

 

 

 

Fundadors:

Daniel Areny, Ricard Tor, Francesc Besolí, Jaume Pla i Paco Reyes


Direcció:

des d’abril de 2008   Jaume Torra Vinyal, subdirecció Anna Mangot
1989-2007                  Jordi Torres Garcia
1980-1988                  Ma. Esperança Ivern i Joan Vergés
1963-1980                  Ma Esperança Ivern

 

Estrenes:

 

2020    "Cançó d'amor i de guerra" 

            "Desconfitats però en pijama!"

 

2019    "Terra"

            "Patufet, on ets?"

 

2018    "10,20,30"

            "Dolça terra andorrana"

 

2017    "Humor i dansa"

            "12 mesos"

 

2016     "Ballem amb La Marato"   

            "Territori.cat, fins on es balla en catala"

 

2015    "Pujant des d'Arsèguel, baixant a la Seu, Sant Julià de Lòria i allà ens trobarem"

            "Andorra, bonica, jardí del Pirineu"

             "Pitavoles&CO"

 

2014     "Ram pata plam"

 

2013     “Esbart Laurèdia: 50 anys en dansa”
             “Per molts anys en dansa”


2012     “Elements”
             “Elements menuts”


2011     “Joan Amades, la memòria del poble”
             “Juguem amb Joan Amades”


2010     “Danses del temps que no torna”


2009     “Ret i mitenes”
            “Memorial Jordi Torres”


2007      Llegendes al carrer, Vila Medieval de Sant Julià de Lòria


2004     Danses d’arreu del món (Brasil, Perú, Grècia, Filipines, Mèxic...)


2003      “Les Esbartades de Mossèn Cinto Verdaguer” (40è aniversari)


1998      Ball de la Mare de Déu de Canòlich, en motiu del 775è aniversari de la troballa de la Verge


1988      “Història i Llegendes d’Andorra Medieval” (25è aniversari)
 

Seccions

El nostre Esbart està composat per més de 100 dansaires de diferentes edats, des dels 4 anys fins als veterans. Vine a conèixer els horaris i diferents seccions (clica aquí).

Esbart Laurèdia

Centre cultural i de congressos lauredià
Plaça Germandat 4-5-6
Sant Julià de Lòria
AD600
Principat d'Andorra
esbart.lauredia@gmail.com