L'Esbart Laurèdia

 

L’Esbart Laurèdia fou el continuador de l’Esbart Andorrà, el primer grup folklòric de Sant Julià de Lòria  fundat l’any 1951 per tres dansaires de l’Esbart Verdaguer de Barcelona. Així com tantes altres persones, aquestes dansaires van arribar al nostre país fugint de la dictadura franquista i ens van portar la passió per la dansa i la cultura catalana. Quan l’Esbart Andorrà es va dissoldre, un grup de dansaires lauredians no van voler que es perdés aquesta activitat. El músic que acompanyava les actuacions, Daniel Areny, va buscar una persona que dirigís el nou esbart. Així doncs, sota la direcció de Mª Esperança Ivern, l’Esbart Laurèdia va fer la seva primera aparició en públic a la Festa Major de l’any 1963.
Del 1980 al 1986 la direcció artística és compartida amb Joan Vergés. D’aquesta època en destaquem l’organització dels Aplecs de Canòlich, motiu pel qual ens van visitar esbarts d’arreu de Catalunya, Espanya i Europa.
Però sens dubte, un dels grans esdeveniments va ser l’estrena al 1988 d’ “Història i Llegenda d’Andorra” en motiu de la celebració del 25è aniversari, on s’escenifiquen llegendes i fragments de la història del nostre país. Per la direcció, coreografia i muntatge de l’espectacle, conjuntament amb l’equip directiu de l’Esbart Laurèdia, es va comptar amb Jordi Torres (1936-2007), director del Ballet Folklòric de Sarrià (Barcelona). Després d’aquesta col·laboració Jordi Torres també passa a encarregar-se de la direcció artística  de l’Esbart Laurèdia des del 1989 fins el 2007.
En motiu del 775è aniversari de la troballa de la Verge de Canòlich, el 1998 es va estrenar el “Ball de la Mare de Déu de Canòlich“. Des d’aleshores, any rere any, es balla durant la missa i simbolitza una ofrena dels pelegrins a la seva estimada patrona.
Pel 40è Aniversari, el 2003 es va estrenar “Les Esbartades de Mossèn Cinto”, coincidint amb el centenari de la mort d’aquest reconegut poeta català. L’espectacle feia un repàs de la seva vida i obra a través de la dansa, el teatre i el cant coral.
L’any 2008 pren la direcció artística en Jaume Torra. En destaquem la tasca d’investigació i recuperació de danses i músiques d’Andorra, i concretament de Sant Julià de Lòria, com són “El contrapàs del Bou”, “Danses del temps que no torna”, “Ball de Cornuts” i “El Porrer de Sant Julià de Lòria”.
L’Esbart Laurèdia durant aquest 50 anys ha estat l’encarregat de mantenir viu el ball de “La Marratxa de Sant Julià de Lòria”. Aquesta dansa s’ha convertit en una expressió viva i pròpia, festiva i identitària dels lauredians.

 

Fundadors:

Daniel Areny, Ricard Tor, Francesc Besolí, Jaume Pla i Paco Reyes


Direcció:

des d’abril de 2008 Jaume Torra Vinyal
1989-2007              Jordi Torres Garcia
1980-1988              Ma. Esperança Ivern i Joan Vergés
1963-1980              Ma Esperança Ivern

 

Estrenes:

 

2015    "Pujant des d'Arsèguel, baixant a la Seu, Sant Julià de Lòria i allà ens trobarem"

            "Andorra, bonica, jardí del Pirineu"

            "Pitavoles&CO"

 

2014     "Ram pata plam"

 

2013     “Esbart Laurèdia: 50 anys en dansa”
            “Per molts anys en dansa”


2012     “Elements”
            “Elements menuts”


2011     “Joan Amades, la memòria del poble”
            “Juguem amb Joan Amades”


2010     “Danses del temps que no torna”


2009     “Ret i mitenes”
            “Memorial Jordi Torres”


2007      Llegendes al carrer, Vila Medieval de Sant Julià de Lòria


2004     Danses d’arreu del món (Brasil, Perú, Grècia, Filipines, Mèxic...)


2003      “Les Esbartades de Mossèn Cinto Verdaguer” (40è aniversari)


1998      Ball de la Mare de Déu de Canòlich, en motiu del 775è aniversari de la troballa de la Verge


1988      “Història i Llegendes d’Andorra Medieval” (25è aniversari)
 

Seccions

El nostre Esbart està composat per més de 100 dansaires de diferentes edats, des dels 4 anys fins als veterans. Vine a conèixer els horaris i diferents seccions (clica aquí).