TERRA

“Terra” és pàtria, és nació, és país.

 

L’Esbart Laurèdia de Sant Julià de Lòria presenta aquesta nova proposta coincidint amb la commemoració dels 600 anys de la creació del Consell de la Terra.

 

La idea neix de la inquietud de buscar noves dinàmiques per difondre la nostra història i expressar l’esperit del nostre particular país, així com del compromís de retrobar les nostres arrels.

Mitjançant la dansa, la música i les cançons que ens identifiquen com a poble, s’escenifica el naixement i l’evolució fins als nostres dies d’un dels parlaments més antics d’Europa.

Es tracta d’un espectacle de dansa de nova creació i música en directe, amb una durada de poc menys de mitja hora i on hi intervenen un total de trenta-dos dansaires del cos de dansa de l’Esbart Laurèdia.

 

L’obra es compon de tres parts ben diferenciades:

 

- El Consell de la Terra (1419): on els tocs dels esclops de fusta són 

els encarregats de narrar la creació del Consell a través de la percussió i el cant a capella juntament amb una dansa medieval creada a partir d’un madrigal recuperat de Joan Brudieu (mestre de capella de la Seu d’Urgell i considerat un dels compositors més importants del Renaixement català).

 

- La Nova Reforma (1866): on s’ha triat la peça “La Marxa del Consell” 

de Mossèn Enric Marfany (sacerdot, organista i compositor lauredià) i s’ha fet una versió de “La Pepa d’Andorra” amb lletra de l’Albert Villaró, per incorporar a la història els dos Síndics i els vint-i-quatre consellers.

 

- El segle XX: En aquesta tercera part destaquem la representació del 

 

dret a vot de les dones (1973), el ball de “set claus” on s’incorporen 4 consellers més per la formació com a parròquia d’Escaldes- Engordany (1978) i el naixement de La Constitució (1993) que amb una clara influència dels balls de faixes tanca l’espectacle.

 

 

Esbart Laurèdia

Centre cultural i de congressos lauredià
Plaça Germandat 4-5-6
Sant Julià de Lòria
AD600
Principat d'Andorra
esbart.lauredia@gmail.com